پکیج برق خورشیدی که به آن نیروگاه خورشیدی مجزا از شبکه، برق خورشیدی مجزا از شبکه یا پکیج برق خورشیدی off-grid نیز گفته می شود،می تواند انرژی الکتریکی را با استفاده از نور خورشید تولید و تحویل تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی خانگی و یا صنعتی دهد.
هر پکیج خورشیدی از چهار قسمت اصلی زیر تشکیل شده است:
پنل خورشیدی به صفحات تختی گفته می شود که سلول های خورشیدی بر روی آن نصب شده و وظیفه آن تبدیل انرژی موجود در نور خورشید به انرژی الکتریکی می باشد. پنل های خورشیدی در مدل ها، تکنولوژی ها و توان های مختلف ساخته می شوند.
خروجی پنل های خورشیدی جریان مستقیم بوده و میزان ولتاژ و جریان آن در ساعات مختلف و متناسب با تغییرات محیطی، تغییر می کند. پنل های خورشیدی دارای عمر مناسب و بالایی می باشند که در صورتی که صدمه ای به سطح پنل وارد نشود، می توان انتظار عمر بین 23 تا 25 سال را از آن ها داشت.
باتری خورشیدی به باتری هایی گفته می شود که می توانند به صورت روزمره شارژ و دشارژ شوند. که از آن ها برای ذخیره انرژی الکتریکی در طول روز و استفاده از انرژی ذخیره شده در ساعاتی می باشد که نور خورشید وجود ندارد.
لازم به ذکر است که در برخی پکیج های خورشیدی ممکن است انرژی الکتریکی تنها در برخی از ساعات روز نیاز باشد که ممکن است در این صورت باتری از پکیج خورشیدی حذف شود. باتری های خورشیدی به طول از سیکل کاری بهینه تری می باشند تا کاربر با استفاده روزمره بتواند عمر مفید تری را از باتری دریافت نماید.
به طور معمول باتری های سرب اسید خشک که به آن سیلد لید اسید گفته می شود ، باتری های ژل و باتری های لیتیوم به ترتیب بیشترین استفاده را در سیستم های خورشیدی دارند که باتری لیتیوم نسبت به دو باتری دیگر دارای عمر مفید تر، کیفیت بهتر و ابعاد مناسب تر می باشد اما قیمت آن نسبت به باتری های ژل و باتری های سیلد لید اسید بیشتر می باشد.
همانطور که در قسمت های قبلی هم گفته شد، ولتاژ و جریان خروجی پنل های خورشیدی در طول روز و متناسب با تغییرات محیطی و شدت تابش نور خورشید، تغییر می کند که در این صورت نمی توان از آن به صورت مستقیم یا برای شارژ باتری استفاده نمود.
برای همین از وسیله ای به نام شارژ کنترلر استفاده می شود تا با تنظیم ولتاژ خروجی و در برخی شارژ کنترلر ها با تبدیل ولتاژ به جریان، علاوه بر شارژ مناسب باتری ها، یک خروجی پایدار و با ولتاژ ثابت دریافت شود. شارژ کنترلر های خورشیدی خود به دو گروه PWM و MPPT تقسیم می شوند که نوع MPPT دارای کیفیت بهتری نسبت به نوع PWM می باشد.
خروجی شارژ کنترلر خورشیدی از نوع جریان مستقیم بوده و در صورتی مورد استفاده قرار می گیرد که تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی مورد نظر قابلیت کار با جریان مستقیم را داشته باشد اما در صورتی که قصد استفاده از تجهیزاتی را داشته باشیم که با برق ۲۲۰ ولت شهر و یا برق سه فاز کار کند باید از اینورتر استفاده نماییم.
در اصل اینورتر وسیله ای برای تبدیل برق جریان مستقیم DC به جریان متناوب AC است. همچنین اینورتر ها را می توان به دو دسته تمام سینوسی و شبه سینوسی تقسیم بندی نمود.
تجهیزات فوق از اصلی ترین قسمت های یک پکیج خورشیدی می باشند اما بدون شک قطعاتی نیز برای راه اندازی یک پکیج برق خورشیدی مورد استفاده قرار می گیرند. این قطعات را می توان به طور کلی به دو دسته قطعات الکتریکی و مکانیکی تقسیم بندی نمود.
قطعات الکتریکی شامل فیوز ها، کلید ها، تجهیزات اندازه گیری ولتاژ و جریان، کابل های مخصوص پنل خورشید و … می باشند. قطعات مکانیکی نیز شامل استراکچر پنل خورشیدی و تابلو برق مرکزی است.
استراکچر وظیفه نگه داشتن پنل خورشیدی در یک زاویه و یک جهت خواص را دارد و به طور معمول از جنس فولاد با روکش گالوانیزه می باشد. همچنین استراکچر ها از آلمینیوم نیز ساخته می شوند که بیشتر مناسب محل های بسیار مرطوب می باشد.
از مهم ترین پارامتر های یک استراکچر خوب، تحمل سرعت باد می باشد که در بهترین حالت استراکچر توانایی تحمل باد با سرعت 130 کیلومتر در ساعت را دارا می باشد.
امیدواریم که مطلب بالا براتون ارزشمند بوده باشه. همچنین پیشنهاد می کنیم برای مطالعه مطالب مرتبط با پکیج برق خورشیدی و نیروگاه خورشیدی به سایت الکتروفورس مراجعه نمایید.