آیا با اصول نصب پنل های خورشیدی آشنایی دارید؟آیا میدانید نصب آنها چه مزایا و معایبی را به دنبال دارد؟
در این مقاله قصد داریم در ابتدا پنل خورشیدی را برایتان شرح دهیم و پس از آن به بیان اصول نصب پنل های خورشیدی خواهیم پرداخت. در آخر هم مزایا و معایب استفاده از پنل های خورشیدی و کاربرد آنها را به طور مختصر شرح خواهیم داد.
اگر شما از آن دسته افرادی هستید که به انجام کارهای فنی علاقهمندید، با خواندن این مقاله میتوانید به راحتی پنل خورشیدی را در محل مناسب خودش نصب کنید.
البته رعایت نکردن مواردی که در پایین توضیح داده خواهد شد می تواند به اجزای سیستم خورشیدی آسیب وارد کند.
برای آن که بتوانید پنلهای خورشیدی را اصولی نصب کنید، لازم است که پیش از نصب، مواردی را در نظر بگیرید. به عنوان مثال محل نصب پنلها یکی از مهمترین مواردی است که باید پیش از نصب، به طور دقیق بررسی شود. در این مقاله به توضیح مفصلی در رابطه با این موارد خواهیم پرداخت.
پنل خورشیدی چیست؟
قبل از آن که به توضیح اصول نصب پنل های خورشیدی، بپردازیم، لازم است که در مورد پنل های خورشیدی اطلاعات کافی داشته باشیم. در این بخش به طور خلاصه درباره این وسیله کاربردی توضیح میدهیم.
پنلهای خورشیدی با استفاده از انرژی خورشید کار میکنند و واضح است که باید در محلی نصب شوند که نور خورشید را دریافت کنند. سیستم پنلهای خورشیدی به گونهای طراحی شده است که انرژی دریافتی از خورشید را به انرژی الکتریسیته تبدیل میکنند که به اصطلاح به آنها اثر فوتوولتائیک، گفته میشود.
با برخورد فوتونها به سلولهای خورشیدی، الکترونهای اتمها جدا میشوند. جهت تشکیل یک مدار الکتریکی نیز لازم است که کنداکتورها به منفی و مثبت سلول متصل شوند.
از مونتاژ سلولهای خورشیدی، صفحه خورشیدی ایجاد میشود. در ساخت صفحات خورشیدی از ترکیبات نیمه هادی استفاده میشود. در زیر یک شیشه غیر انعکاسی یک نیمه هادی که معمولا از جنس سیسلیکون است، نصب شده است که از فوتونهای نور خورشید انرژی را دریافت کرده و آن را به برق DC تبدیل میکنند. ترکیبات نیمه هادی وظیفه دارند انرژی خورشیدی را به انرژی الکتریکی تبدیل کنند. از نظر تکنولوژی نیز میتوان صفحات فوتوولتائیک را در سه دسته صفحات فوتوولتائیک لایه نازک، صفحات فوتوولتائیک پلی کریستال و صفحات مونوکریستال تقسیم بندی کرد. اصول نصب پنل های خورشیدی برای هر کدام از این صفحات متفاوت است.
صفحات خورشیدی مونوکریستال برای آن که بتوانند بالاترین توان الکتریکی را تولید کنند، در یک سطح یکسان ساخته میشوند. برای مناطق با آب هوای ابری مناسب مثلا شمال ایران
صفحات خورشیدی پلی کریستال نیز برای نصب در مناطقی که آب و هوای گرمتری دارند، استفاده میشود. مثلا مناطق جنوب ایران
صفحات خورشیدی لایه نازک نیز در مکانهایی که فضای نصب کافی وجود ندارد، استفاده میشود. مثلا برای شکارچیان که با خودشان حمل کنند
در بخشهای بعدی در مورد محل نصب صفحات خورشیدی به طور کامل و جامع توضیح خواهیم داد و محل نصبهای متفاوت را بررسی خواهیم کرد.
بخش اول از اصول نصب پنل های خورشیدی
یکی از مهمترین راهها برای تعیین محل نصب صفحات خورشیدی، بررسی محل نصب میباشد. با بررسی محل مورد نظر مشخص میشود که آیا این مکان جهت نصب پنل های خورشیدی مناسب است یا خیر. با بررسی مکان در نهایت مشخص میشود که آیا میتوان صفحات خورشیدی را نصب کرد یا خیر و بر اساس پنل مورد نظر و اندازه آن، فرد باید هزینهای را در نظر بگیرد.
زمانی که تصمیم میگیریم از صفحات خورشیدی استفاده کنیم، لازم است که دو پرسش را برای خود مطرح کنیم. این دو پرسش عبارتاند از:
- آیا در زمینی که برای نصب در اختیار داریم، مکانی وجود دارد که بتوانیم صفحه یا صفحات خورشیدی مورد نظر را نصب کنیم؟
- آیا در مکان مورد نظر، موانعی همچون ساختمانها و درختان به شکلی قرار گرفتهاند که سایهی زیادی را بر روی صفحات ایجاد نکنند؟
در مورد تعیین محل مورد نظر لازم است که در بررسی موقعیت، مکان قرارگیری خورشید را در فصلهای مختلف سال مد نظر قرار دهیم. به عنوان مثال در فصل تابستان نسبت به فصل زمستان، خورشید در ارتفاع بالاتری قرار میگیرد. در واقع میتوان گفت که در ماههای زمستان، نور خورشید به طور مستقیم بر روی آرایهی خورشیدی میتابد.
در مورد پرسش دوم لازم است که در مورد موانع بگوییم که وجود موانع در مکانهایی که قصد دارید پروژه نصب پنل های خورشیدی را انجام دهید، باعث میشود انجام پروژه با شکست مواجه شود زیرا آفتابگیری پنلها با وجود موانع دچار مشکل خواهد شد و نصب پنل های خورشیدی، کاربرد مناسبی نخواهد داشت.
در یک نتیجهگیری کلی تا این جا باید بدانیم که اولین عامل در اصول نصب پنل های خورشیدی، بررسی مکان مورد نظر میباشد. در بررسی مکان مورد نظر عوامل مختلفی را باید مد نظر قرار دهیم که در ادامه هر کدام را به طور جداگانه توضیح خواهیم داد.
برداشت میدانی یکی از مهم ترین اصول نصب پنل های خورشیدی
زمانی که جهت ارزیابی مکان، به محل مورد نظر میروید، لازم است که در ابتدا موقعیت قرارگیری آفتاب را بررسی کنید. در واقع باید بررسی کنید که آیا محل مورد نظر از نظر آفتابگیر بودن مناسب نصب پنل های خورشیدی هست یا خیر؟ یا به بیان دیگر باید بررسی شود که آیا در مکان مورد نظر تابش مستقیم نور آفتاب را خواهیم داشت یا خیر؟
بررسی این مورد کار سخت و مشکلی نیست و تنها با یک نگاه کلی به زمین محل نصب، میتوان متوجه این موضوع شد و وضعیت در دسترس را ارزیابی کرد.
لازم است بدانید که اگر در نیمکرهی شمالی قرار دارید، لازم است که در ابتدا در بخش شرقی محل را مورد نظر قرار دهید و پس از آن قسمت جنوبی و در آخر هم به بخش غربی توجه کنید. در حین انجام این کار مطمئن شوید که موانع غیر طبیعی همچون ساختمانها و یا موانع طبیعی همچون درختان بر روی مکان نصب صفحات خورشیدی، سایهای را ایجاد نمیکنند.
همچنین اگر در قسمت نیمکرهی جنوبی ساکن هستید، لازم است که در ابتدا بخش شرقی را مورد برسی قرار داده و پس از آن بخش شمالی و در نهایت قسمت غربی را مورد نظر قرار دهید و از وجود نداشتن موانعی که ممکن است باعث سایه افکندن بر روی محل نصب شوند، مطمئن شوید.
در آخر هم باید بگوییم که اگر بر روی خط استوا قرار دارید، حتما میدانید که خورشید دقیقا از بالای سرتان رد میشود و تنها لازم است که شرق و غرب را مورد بررسی قرار دهید و از نبود موانعی که سایه ایجاد میکنند، اطمینان حاصل کنید.
یک نقشه تقریبی از محل نصب را ترسیم کنید
پس از آن که بسته به موقعیتی که در آن قرار دارید، یکی از راههای بالا را انجام دادید، لازم است که موقعیت تمام زمینی که برای نصب در اختیار دارید را با دقت مورد بررسی قرار داده و مکانهایی که پس از بررسی به نظرتان برای نصب پنل های خورشیدی مناسب است را مشخص کرده و در نهایت بهترین آنها را علامتگذاری کنید.
پس از انجام این کار، برای آن که بتوانید محل مورد نظر را به خوبی بررسی کنید، میتوانید از محل مورد نظر به صورت دستی یک نقشه معمولی به عنوان نقشه نصب پنل خورشیدی تهیه کنید. برای تهیه نقشه لازم نیست وقت و دقت زیادی را به خرج دهید، اما همین کار در ادامهی روند نصب تأثیر زیادی دارد و کمک میکند که اصول نصب پنل های خورشیدی را در مراحل بعدی به خوبی انجام دهید.
در زمانی که مشغول تهیه نقشه هستید، لازم است که علاوه بر در نظر گرفتن موانع موجود در مکان نصب، موانعی که در زمینهای اطراف وجود دارد را نیز مورد بررسی قرار دهید و در نقشه تمام موانع موجود را در نظر بگیرید.
حتی لازم است که در بررسی موانع، گیاهان کوتاه قد و نهالها را در نظر بگیرید. درست که در حال حاضر مشکلی در محل نصب ایجاد نمیکنند اما ممکن است در سالهای آینده در مسیر تابش اشعهی خورشید، مشکلاتی را به وجود آورند.
در ادامه در مورد اصول نصب پنل های خورشیدی بر روی بام و یا شیروانی توضیحاتی را خواهیم داد.